Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Απόρρητα τηλεγραφήματα «καίνε» Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου για το Μνημόνιο



Όπως σημειώνει η εφημερίδα «6 μέρες», δύο απόρρητα τηλεγραφήματα από την Ουάσινγκτον «καίνε» με το περιεχόμενό τους τόσο τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου όσο και τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Πρόκειται για ένα τηλεγράφημα που είχε αποστείλει στις 29 Μαρτίου 2010 ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, τότε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Με αυτό προειδοποιούσε ότι «υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ θεωρούν πως μόλις συμφωνήσει η Ελλάδα να μπει σε μνημόνιο, θα πρέπει ταυτόχρονα να προχωρήσει σε μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους της, προκειμένου να καταστεί επιτυχές και βιώσιμο το πρόγραμμα».
Το δεύτερο τηλεγράφημα εστάλη την 1η Απριλίου του 2010, με αποστολέα ανώτατο διπλωματικό στέλεχος της ελληνικής πρεσβείας που ενημέρωνε την κυβέρνηση ότι στελέχη του ΔΝΤ αμφισβητούν έντονα το αν μπορεί το ελληνικό πρόγραμμα να αποδειχθεί βιώσιμο χωρίς αναδιάρθρωση.
Ο τότε πρωθυπουργός όμως κ. Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου αδιαφόρησαν στις προειδοποιήσεις οδηγώντας τη χώρα στο Μνημόνιο και το ΔΝΤ.
Ο λόγος που το έκαναν παραμένει άγνωστος και μόνο οι ίδιοι μπορούν να δώσουν απάντηση στην ερώτηση για ποιο λόγο έβαλαν τη χώρα στο Μνημόνιο, καταδικάζοντάς την για τις επόμενες δεκαετίες.
Ποια συμφέροντα εξυπηρέτησαν και γιατί αδιαφόρησαν στις αγωνιώδεις προειδοποιήσεις του Π. Ρουμελιώτη.
Πάντως στη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται εκτός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει και η ΔΗΜΑΡ.

newsbomb.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου