Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Θρίλερ» με ιρανικό πλοίο - φάντασμα στο Αιγαίο


Μία περίεργη ιστορία διαδραματίστηκε τις τελευταίες τρεις ημέρες στο Αιγαίο με πρωταγωνιστή ένα δεξαμενόπλοιο ιρανικών συμφερόντων, το οποίο φέρεται να ανήκει στο ιρανικό δημόσιο.


Πρόκειται για το «Baikal» το οποίο με φορτίο 146 χιλιάδων τόνων αργού πετρελαίου κατέπλευσε ανοικτά της Σύρου το βράδυ της Τρίτης για να ανεφοδιαστεί με καύσιμα. Το Τελωνίου της Σύρου του ζήτησε τα συνοδευτικά έγγραφα για το φορτίο του. Στα παραστατικά όμως δεν αναγραφόνταν το όνομα του παραλήπτη.


Τα σενάρια θέλουν να μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο για άγνωστο προς τις αρχές παραλήπτη είτε στην Ελλάδα είτε σε άλλη χώρα των Βαλκανίων παραβιάζοντας το διεθνές εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο Ιράν.


Ο καπετάνιος αντελήφθη ότι η κατάσταση θα γινόνταν… περίπλοκη και για αυτό σήκωσε άγκυρα και σαλπάρισε το βράδυ της ίδιας ημέρας ενώ απενεργοποίησε το σύστημα αυτόματου εντοπισμού -AIS.


Το Τελωνείο ειδοποίησε με καθυστέρηση το ΣΔΟΕ που δεν έχει όμως καταδιωκτικό σκάφος. Κάποια στιγμή αναμείχθηκε και το Λιμενικό όμως είχαν περάσει τουλάχιστον 12 ώρες οπότε το πλοίο, μήκους 14 μέτρων, είναι δεδομένο ότι βρίσκεται μακριά από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.


Το πλοίο ναυπηγήθηκε για λογαριασμό του Ιράν το 2008.


Από τις αρχές του 2012 έχει αλλάξει τρεις φορές όνομα προκειμένου να καταστεί δύσκολος ο εντοπισμός του και η ταυτοποίησή του από τις διωκτικές αρχές.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου