Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Οι Νεότουρκοι επιστρέφουν: Εγκαίνια στο σπίτι-μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη


Τα εγκαίνια της ανακαινισμένης οικίας των παιδικών χρόνων του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, μέσα στον χώρο του σημερινού Τουρκικού Προξενείου Θεσσαλονίκης, έγιναν σήμερα το πρωί από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ και τον υφυπουργό Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλο, παρουσία - μεταξύ άλλων - του γενικού προξένου της Τουρκίας, υπηρεσιακών παραγόντων των δύο χωρών και εκπροσώπων του δήμου.


Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν οι κ.κ. Τσελίκ και Γεροντόπουλος, ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου υπουργού προς τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών κι ακολούθησε η ξενάγηση στην οικία - μουσείο, εντός της οποίας φιλοξενούνται φωτογραφικά ντοκουμέντα, εικόνες, δημοσιεύματα, ιστορικά έγγραφα και βιβλία για τη ζωή και το έργο του Κεμάλ Ατατούρκ. Σε περίοπτη θέση βρίσκεται άγαλμά του, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μουράτ Ντασκίν.

Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε:
Για το κτήριο αυτό εργάστηκαν ομάδες τεχνικών και από τις δύο χώρες και θα είμαστε ευτυχείς να τους δούμε και στο μέλλον, πάνω σε άλλα σχέδια, να εργάζονται μαζί», πρόσθεσε, ενώ ευχαρίστησε την ελληνική Πολιτεία για τη συνδρομή με τις άδειες.

Πάντως πρέπει να τονιστεί ότι το σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη έχει στιγματιστεί για μία από τις μεγαλύτερες προβοκάτσιες των Τούρκων εναντίον της Ελλάδας, τον Σεπτέμβρη του 1955.
Ήταν τότε, όταν μία ισχυρή βόμβα εξερράγη στον κήπο του σπιτιού του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη, ανοίγοντας την πόρτα στον Ασκό του Αιόλου για να ξεκινήσουν τα Σεπτεμβριανά του 1955, όπως έχουν χαρακτηριστεί οι λεηλασίες και ο τελικός διωγμός από την Κωνσταντινούπολη χιλιάδων Ελλήνων.
Οι ποντιακοί σύλλογοι στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο καταγγέλλουν το δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη σαν έναν ανιστόρητο δήμαρχο που θα έπρεπε να προστατεύει τη μνήμη των αδικοχαμένων χιλιάδων Ποντίων και όχι να προκαλεί με μια τέτοια απόφαση την οργή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου