Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Η ώρα της κάλπης για την Κύπρο - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις


Με τη σκέψη στην έξοδο από την δεινή οικονομική κατάσταση και στο γεγονός ότι ακόμη δεν υπογράφηκε η δανειακή σύμβαση, παρά την κατ’ αρχήν συμφωνία για το μνημόνιο, οι Κύπριοι προσέρχονται αύριο (Κυριακή) στις κάλπες για την εκλογή του έβδομου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με βάση τη μελέτη των κυλιόμενων εσωτερικών δημοσκοπήσεων, που πραγματοποιούν, τα επιτελεία των τριών βασικών υποψηφίων των αυριανών προεδρικών εκλογών καταστρώνουν την στρατηγική του τελευταίου 24ωρου για να πετύχουν τους στόχους τους. 
Στο επιτελείο του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη το στοίχημα είναι η εκλογή από τον πρώτο γύρο.
ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ επικεντρώνουν όλη την προσοχή τους στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, πολλοί από τους οποίους κατευθύνονται προς την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα για να τους πείσουν να ψηφίσουν τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ.
Οι Σταύρος Μαλάς και Γιώργος Λιλλήκας εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ κοντά σε ποσοστά και ως εκ τούτου η δεύτερη θέση, σε περίπτωση δεύτερου γύρου, παραμένει ανοικτή.
Ειδικά στα επιτελεία Μαλά και Λιλλήκα το βάρος πέφτει στην μείωση του ποσοστού αποχής κάτω του 18%, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες εκλογής Αναστασιάδη από τον πρώτο γύρο.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πρώτη ίσως φορά, το κυπριακό και η επίλυσή του δεν κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς στο επίκεντρο των προεκλογικών δεσμεύσεων και αντιπαραθέσεων βρέθηκε η οικονομική κρίση και οι διπλωματικές σχέσεις, με αφορμή τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν διεκδικεί επανεκλογή, ενώ οι υποψήφιοι ανέρχονται στους ένδεκα.
Αυτοί είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος υποστηρίζεται και από το ΔΗΚΟ, ο Σταύρος Μαλάς, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, ο Γιώργος Λιλλήκας, που στηρίζεται από την ΕΔΕΚ και μεγάλη μερίδα του ΔΗΚΟ, και οι Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού, Γεώργιος Χαραλάμπους, Λάκης Ιωάννου, Μακαρία Άντρη Στυλιανού, Λουκάς Σταύρου, Σόλων Γρηγορίου, Ανδρέας Ευστρατίου και Κώστας (Ούτοπος) Κυριάκου. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις βασικοί διεκδικητές είναι οι τρεις πρώτοι με τον Νίκο Αναστασιάδη να έχει προβάδισμα. Τα δύο μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι, αποφάσισαν ψήφο κατά βούληση.
Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα η χώρα θεωρείται ως ενιαία περιφέρεια και ο υποψήφιος, ο οποίος παίρνει το 50% + 1% ψήφο εκλέγεται πρόεδρος. Σε περίπτωση που υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι και κανένας δεν συγκεντρώσει 50% + 1% , τότε οι δύο επικρατέστεροι πάνε σε δεύτερο γύρο, μια βδομάδα μετά, για να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου