Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Διαθεσιμότητα και απολύσεις στο Δημόσιο: Ήρθε η ώρα;


Η Κομισιόν περιμένει να της κοινοποιηθούν οι οριστικοί κατάλογοι με το προσωπικό και τον αριθμό της διαθεσιμότητας υπαλλήλων ανά τρίμηνο και έως το τέλος του 2014. Ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων από το Δημόσιο δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τις συνταξιοδοτήσεις και κάπως έτσι οι απολύσεις μοιάζουν μονόδρομος, παρά το γεγονός πως
ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετοι στις απολύσεις και επιμένουν πως το προσωπικό στο Δημόσιο δεν είναι πλεονάζον.
Με την τρόικα να φτάνει από μέρα σε μέρα, οι πιέσεις για επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης του δημοσίου τομέα εντείνονται.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία για την απόδοση του σχεδίου διαθεσιμότητας, όπως επίσης να ολοκληρώσει το σχέδιο για το προσωπικό των υπουργείων, που είναι προαπαιτούμενο για τη δόση του Μαρτίου. Με βάση αυτό το σχέδιο θα εντοπιστεί το πλεονάζον προσωπικό και οι πλεονάζουσες θέσεις και θα οριστούν τριμηνιαίοι στόχοι για υποχρεωτικές αποχωρήσεις έως 2014.

Όπως ανέφεραν πηγές της Κομισιόν από το περιεχόμενο των απαντήσεων της Αθήνας θα εξαρτηθεί η ημερομηνία επιστροφής του κλιμακίου της τρόικα, αρχικά σε τεχνικό επίπεδο, η οποία τοποθετείται για τα τέλη Φεβρουαρίου.

25.000 δημόσιοι  υπάλληλοι «βλέπουν» την πόρτα της εξόδου

Ο "πυρετός" στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ολοένα και "ανεβαίνει" καθώς μπορεί στα χαρτιά το  σχέδιο κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων (διαθεσιμότητα) να είναι έτοιμο, ωστόσο στην πραγματικότητα δεν βγαίνει. Υπάρχει μεγάλη απόκλιση από τα χαρτιά με την πραγματικότητα.

Βάσει μνημονίου θα ΠΡΕΠΕΙ να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος δε θα επιστρέψει στις θέσεις του και θα απολυθεί. Ωστόσο δεν έχει προσδιοριστεί ο τελικός αριθμός των στοχευμένων αποχωρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου