Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: 7 ΣΤΟΥΣ 10 ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ

Στο 33% των νοικοκυριών δεν εργάζεται κανείς, το 32% τα φέρνει βόλτα με ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 10.000 ευρώ, ενώ οι επτά στους δέκα καταναλωτές έχουν περιορίσει ακόμη και την αγορά ειδών διατροφής. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών νιώθει ότι η μακροχρόνια ύφεση δεν υποβαθμίζει απλά το επίπεδο της διαβίωσής του, αλλά ότι τους σπρώχνει βιαίως στην εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.


Το 50% των νοικοκυριών αντιμετωπίζει πλέον σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, αφού για την κάλυψη των βασικών υποχρεώσεων αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει πόρους από πηγές πέραν του τρέχοντος εισοδήματος (δανεισμό από φίλους - συγγενείς, κάρτες, αποταμίευση). Περίπου το 40% των νοικοκυριών, λόγω της απομείωσης των εισοδημάτων, ανέφερε ότι έχει καθυστερημένες οφειλές, μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά τις πάγιες ανάγκες του νοικοκυριού (ηλεκτροφωτισμός, ύδρευση, ενέργεια), τις οφειλές προς εφορία και τις δανειακές υποχρεώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το 72% των νοικοκυριών αναμένει περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματός του εντός του 2013. Επιπλέον, το 49% του πληθυσμού δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις. Λαμβάνοντας υπόψη πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό των πολιτών που βρίσκεται στα όρια της φτώχειας αυξήθηκε από 16,3% το 2010 στο 22,9% του πληθυσμού το 2011. Υπολογίζεται ότι η εντεινόμενη ανεργία και οι περαιτέρω μειώσεις στις κοινωνικές παροχές και τις φοροαπαλλαγές θα επιτείνουν το πρόβλημα.
Κόβουν ακόμα και τα άκρως απαραίτητα τα νοικοκυριά
Η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης είναι αξιοσημείωτη σε όλους τους κλάδους. Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει κάνει περικοπές ακόμη και στα είδη διατροφής, το 80% στις μετακινήσεις, το 92% στις δαπάνες ένδυσης-υπόδησης και το 83,2% στη θέρμανση του νοικοκυριού. Σχεδόν το 90% του πληθυσμού έχει κάνει περικοπές σε ό,τι αναφέρεται ως δαπάνες για «διασκέδαση και διαχείριση ελεύθερου χρόνου» (εστιατόρια, καφέ, σινεμά, ταξίδια, αρτοποιεία).
Επιπρόσθετα, το 22% των νοικοκυριών δηλώνει ότι προμηθεύτηκε βασικά αγαθά μέσω των δικτύων «χωρίς μεσάζοντες» και το 6% μέσω κοινωνικών παντοπωλείων. Οι σχετικές μειώσεις έχουν συμπαρασύρει όχι μόνο τις εμπορικές αλλά και τις παραγωγικές επιχειρήσεις, τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία, τις θέσεις εργασίας και κατ' επέκταση και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ενέργειες για την κάλυψη υποχρεώσεων (απαντήσεις πολλαπλής επιλογής)
Χρησιμοποίησαν χρήματα από αποταμίευση: 56,5%
Δανείστηκαν από συγγενείς – φίλους: 33,1%
Χρησιμοποίησαν πιστωτική κάρτα: 15,8%
Ρευστοποίησαν - πούλησαν μέρος περιουσιακών στοιχείων: 8,8%
Απευθύνθηκαν σε τράπεζες (διακανονισμός παλαιών οφειλών, νέο φοροδάνειο): 19,3%
Απευθύνθηκαν σε ενεχυροδανειστήριο: 3,4%
εφημεριδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου