Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ MARFIN: ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΚΗ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ


Δύο πρόσωπα καλούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης να απολογηθούν για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν τον εμπρησμό της Marfin τον οποίον είχαν πληρώσει με τη ζωή τους
τρεις υπάλληλοι της τράπεζας. Ο εμπρησμός είχε γίνει στις 5 Μαΐου του 2010, στη διάρκεια της μεγάλης διαδήλωσης κατά του πρώτου Μνημονίου, που συζητούνταν εκείνη την ημέρα στη Βουλή.
Επί 32 μήνες οι Αρχές συγκέντρωναν και αξιοποιούσαν μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, ανέλυαν στοιχεία και χαρακτηριστικά υπόπτων από φωτογραφίες και οπτικό υλικό που είχε ληφθεί την ώρα του εγκλήματος και συνέδεαν μία προς μία τις πληροφορίες για να φτάσουν στον εντοπισμό των προσώπων που φέρονται ως υπεύθυνα για τον τραγικό θάνατο της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου και των συναδέλφων της Παρασκευής Ζούλια και Επαμεινώνδα Τσάκαλη.
Με βάση το προανακριτικό υλικό ασκήθηκε αρχικά κακουργηματική ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου από την Εισαγγελία, που στη συνέχεια προσωποποιήθηκε από τον ανακριτή, ο οποίος καλεί την Παρασκευή σε απολογία δύο άτομα.
ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ. Κοινός παρονομαστής στις καταθέσεις των μαρτύρων που αποτελούν τον βασικό κορμό της δικογραφίας είναι η σύμπτωση στην περιγραφή των προσώπων που έσπασαν την τζαμαρία του υποκαταστήματος της τράπεζας στην οδό Σταδίου και έβαλαν τη φωτιά αγνοώντας τις εκκλήσεις ότι μέσα βρίσκονταν άνθρωποι και έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Ωστόσο, οι δικαστικές αρχές μέχρι τώρα έχουν αποτιμήσει ποινικά τον ρόλο δύο συγκεκριμένων προσώπων, ενώ για άλλα δύο που ελέγχθηκαν στο στάδιο της προανακριτικής έρευνας, ο δικαστικός λειτουργός δεν θεωρεί ότι προκύπτουν επαρκή στοιχεία και γι' αυτό τα κρατά στο επίπεδο των μαρτύρων. Από τις μαρτυρίες προκύπτει και η παρουσία μίας γυναίκας για την οποία, όμως, εκτιμάται ότι δεν θεμελιώνεται αξιόποινη συμμετοχή στην υπόθεση.
Κυρίαρχο ρόλο αποδίδουν σχεδόν όλοι οι μάρτυρες σε έναν ψηλό άνδρα, που είχε ένα σακίδιο στην πλάτη του και φορούσε καπέλο τύπου τζόκεϊ και άλλους δύο κοντύτερους άνδρες, οι οποίοι την ώρα της επίθεσης - σύμφωνα με μαρτυρικές καταθέσεις - φορούσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και είχαν επίσης σακίδια. Ενας άλλος μάρτυρας αναγνωρίζει σε ποσοστό 97% μία γυναίκα ως ύποπτη για τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της τράπεζας.
Ενας ακόμα από τους αυτόπτες μάρτυρες, εξεταζόμενος στην Αστυνομία, έδωσε την πληροφορία ότι στην ομάδα των υπόπτων υπήρχε και ένας «καθοδηγητής», όπως ο ίδιος τον αποκαλεί, ο οποίος ήταν μεγαλύτερης ηλικίας από τους φερόμενους ως φυσικούς αυτουργούς του εμπρησμού με το τραγικό αποτέλεσμα.
Οι μαρτυρίες όσων έζησαν λεπτό προς λεπτό το χρονικό της δολοφονικής επίθεσης στο υποκατάστημα της Μarfin είναι συγκλονιστικές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όσα έζησε σε απόσταση αναπνοής ένας από αυτούς τους ανθρώπους, του έφεραν στο νου, όπως δηλώνει, τις εικόνες που είχε δει στην τηλεόραση από την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων το 2001 στη Νέα Υόρκη. Στη μνήμη του είναι αποτυπωμένη η εικόνα ενός ηλικιωμένου άντρα να πηδάει από τον δεύτερο όροφο του κτιρίου της Marfin για να σωθεί.
Πολλοί μάλιστα από όσους πέρασαν από την Κρατική Ασφάλεια για να καταθέσουν κλήθηκαν ξανά προκειμένου να αναγνωρίσουν ανάμεσα σε διάφορες φωτογραφίες τους δράστες που οι ίδιοι είχαν περιγράψει. Αλλοι από αυτούς εμφανίζονται βέβαιοι και αναγνωρίζουν συγκεκριμένα πρόσωπα με απόλυτη σιγουριά. Αλλοι το κάνουν κατά προσέγγιση, δίνοντας ποσοστά προσομοίωσης των δραστών που περιέγραψαν με τα πρόσωπα τα οποία είδαν στις φωτογραφίες που τους επιδείχθηκαν στην Κρατική Ασφάλεια.
ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ. Οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι έχουν κληθεί να απολογηθούν την Παρασκευή, αναμένεται - λόγω και της σοβαρότητας της κατηγορίας - να ζητήσουν πρώτα να ενημερωθούν για τα στοιχεία της δικογραφίας για να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους και να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου