Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Κρίσιμη ημέρα για τη Βουλή: 3 ψηφοφορίες, 7 κάλπες

Έντονη αγωνία επικρατεί στο πολιτικό σύστημα για τα αποτελέσματα της σημερινής ψηφοφορίας για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ, πρωτίστως όσον αφορά στον Γιώργο Παπανδρέου και δευτερευόντως στον Ευάγγελο Βενιζέλο.


Το πολιτικό διακύβευμα της ψηφοφορίας είναι μεγάλο. Κίνδυνος παραπομπής του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν φαίνεται να υπάρχει (κάτι τέτοιο, άλλωστε, κατά κοινή ομολογία θα σηματοδοτούσε ίσως και το τέλος της συγκυβέρνησης), με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο αν και πόσες διαρροές υπάρξουν για το πρόσωπο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η Ιπποκράτους εκτιμά ότι είναι ευθύνη του Αντώνη Σαμαρά να μην υπάρξουν διαρροές από τη ΝΔ, ενώ εκτιμά ότι οι ψήφοι υπέρ του Ευ. Βενιζέλου από το ΠΑΣΟΚ θα είναι σαφώς περισσότεροι από τη σημερινή δύναμη των βουλευτών του, αφού υπέρ θα ψηφίσουν και οι Κ. Σκανδαλίδης, Α. Λοβέρδος, Γ. Κουτσούκος, Χρ. Αηδόνης και πιθανότατα Μιχάλης Κασσής. Σε μια κίνηση ενίσχυσης της ενότητας το μεσημέρι σήμερα συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα υπό τον Ευ. Βενιζέλο, ενώ επαφές θα γίνουν και με τον Γ. Παπανδρέου ώστε να μεσολαβήσει παρασκηνιακά να μην ψηφίσουν παραπομπή άλλοι διαγραμμένοι βουλευτές όπως η Άντζελα Γκερέκου και ο Μάρκος Μπόλαρης.

Τα πράγματα είναι σαφώς δυσκολότερα για τον Γιώργο Παπανδρέου, του οποίου, πολλοί βουλευτές από τη ΝΔ, ίσως και από το ΠΑΣΟΚ ή και τον ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίσουν την παραπομπή. Ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, έχει αποφασίσει να σπάσει τη σιωπή του, με ό,τι προβλήματα και αν δημιουργήσει αυτό στη συγκυβέρνηση, όχι απλώς αν παραπεμφθεί, αλλά και αν διαπιστώσει ότι σπάσει η κομματική γραμμή σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και λάβει αρκετά περισσότερες ψήφους από τις δυνάμεις ΑΝΕΛ και Χρυσής Αυγής.
Υπο τον φόβο των διαρροών ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προτείνουν τρεις ξεχωριστές ψηφοφορίες. Τα τρία κόμματα θα ψηφίσουν την δική τους πρόταση που αφορά την σύσταση προκαταρτικής επιτροπής μόνο για τον Γ. Παπακωνσταντίνου και στην συνεχεία θα αποχωρήσουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου