Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

ΕΘΝΙΚΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΕΛΙΟΥ

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, είναι το δεύτερο σε μέγεθος της Ελλάδας και ένα από τα πιο οργανωμένα της χώρας. Καταλαμβάνει τη νοτιοδυτική πλευρά του Βέρμιου και απλώνεται σε υψόμετρο 1500 μ. – 1900 μ. 
Είναι ένα από τα κοσμικότερα χιονοδρομικά κέντρα της Βορείου Ελλάδας και προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες λόγο της προνομιακής του θέσης και της άριας υποδομής των εγκαταστάσεών του. Βρίσκεται σε απόσταση 95χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, 24χλμ. από τη Βέροια, 20χλμ. από τη Νάουσα και 74χλμ. από την Κοζάνη. 
Το Σέλι υπήρξε το πρώτο οργανωμένο κέντρο της χώρας. Λειτουργεί από το 1934, τη χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας. Το 1955 τοποθετήθηκε ο πρώτος εναέριος αναβατήρας μήκους 750μ. ο οποίος έφτανε σε υψόμετρο 1600μ και το 1968 επεκτάθηκε κατά 500μ. φτάνοντας σε υψόμετρο 1730μ. Θεωρείται και δικαίως το πρώτο κύτταρο της αθλητικής και τουριστικής χιονοδρομίας. Το 1972 χαρακτηρίζεται εθνικό και ανήκει διοικητικά στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. 
Σήμερα, το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, συνδυάζει όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την συγκρότηση ενός πρότυπου χιονοδρομικού κέντρου. 
Αναλυτικότερα, το κέντρο απαρτίζεται από δυο περιοχές. Η μια ξεκινά από τη βάση και φτάνει στο σαλέ όπου λειτουργεί καφέ – μπαρ και η άλλη φτάνει ως το υψηλότερο σημείο στο οροπέδιο Αρσούμπασι. 
Στο κέντρο λειτουργούν συνολικά 15 πίστες με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας και υψομετρικής διαφοράς, ενώ οι χιονοδρόμοι εξυπηρετούνται από τους 9 αναβατήρες (5 συρόμενοι, 1 εναέριος και 3 baby lift). Ατού του κέντρου θεωρούνται οι πίστες αντοχής 3 και 5 χιλιομέτρων και η ειδική πίστα για snowboard. 

Αναλυτικότερα αξίζει να σημειωθεί ότι το Σέλι διαθέτει σύγχρονους αναβατήρες για την άνετη, ασφαλή και γρήγορη εξυπηρέτηση των σκιέρ, μεγάλη ποικιλία στίβων με πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, παιδικές χαρές, πίστες δρόμων αντοχής με δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών αγώνων όπου η ταυτόχρονη και άνετη άθληση χιλιάδων χιονοδρόμων είναι καθημερινότητα. Το Σέλι διασχίζεται από το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4. Οι ορειβατικές και περιπατητικές διαδρομές στη χιονισμένη φύση είναι μια ακόμη εμπειρία που μπορούν να ζήσουν οι επισκέπτες του κέντρου. 
Επίσης, διαθέτει εκχιονιστικά μηχανήματα για την γρήγορη διάνοιξη των οδικών αξόνων Βέροιας - Σέλι και Νάουσας - Σέλι όπως επίσης και για τον καθαρισμό των πάρκινγκ του κέντρου. 

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο και ιατροφαρμακευτικό υλικό. Επίσης, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, που το κέντρο κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες, είναι επανδρωμένο με ορθοπεδικό Ιατρό και νοσοκόμα, για τις πρώτες βοήθειες στους αθλούμενους και ασθενοφόρο (συνεργασία με το Ε.Κ.Α.Β.) για την γρήγορη μετακίνηση τραυματιών. 
Στο χώρο του χιονοδρομικού λειτουργούν 5 Σχολές Σκι, 6 καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, 4 chalet-bar, 2 επιχειρήσεις ενοικίασης snowmobile. 

Στον χώρο του χιονοδρομικού κέντρου λειτουργούν δύο οργανωμένα καταφύγια που μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 200 άτομα. Το πρώτο είναι το καταφύγιο του Συλλόγου Χιονοδρόμων - Ορειβατών Βέροιας, με δυναμικότητα 120 κλινών και το δεύτερο είναι το καταφύγιο του Ε.Ο.Σ Θεσσαλονίκης, δυναμικότητας 60 κλινών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου