Πιτυρίδα: Είναι η πλέον συνηθισμένη ανωμαλία του τριχωτού της κεφαλής και είναι δυνατό να προκληθεί από τρία βασικά αίτια: α) κακή κυκλοφορία, β) ξηρά σμηγματόρροια και γ) λιπαρή σμηγματόρροια.
- Ξηρά σμηγματόρροια: Προέρχεται από υπερβολική παραγωγή σμήγματος το οποίο δεν κατορθώνει να διαφύγει από τους πόρους, με αποτέλεσμα να διαρρέει κάτω από τα επιφανειακά στρώματα του τριχωτού της κεφαλής και να αποκολλείται με τη μορφή μικρών πλακών. Οι πλάκες αυτές είναι νεκρά κύτταρα ή σμήγμα που έχει σκληρυνθεί.
- Λιπαρή σμηγματόρροια: Οφείλεται σε υπερβολική έκκριση σμήγματος η οποία προκαλεί ένα είδος λασπώδους πιτυρίδας. Σε αυτή την περίπτωση το σμήγμα δεν ξεκολλά, αλλά πέφτει με τη μορφή μεγάλων πλακών όταν βουρτσίζουμε τα μαλλιά.
Η συγκεκριμένη μορφή σμηγματόρροιας προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία αφού είναι λιγότερο εμφανής, αλλά σοβαρότερης μορφής, διότι εμποδίζει τελείως την αναπνοή του τριχωτού της κεφαλής.
Η πιτυρίδα μπορεί επίσης να προκληθεί και από τα ακόλουθα: α) συχνό λούσιμο, β) κακή διατροφή, γ) παθήσεις στομάχου και εντέρου, δ) εγκυμοσύνη, ε) ηπατικές διαταραχές και στ) οινοπνευματώδη ποτά.
Ουλοτική ονομάζεται όταν οι τρίχες δεν επαναφύονται και μη ουλοτική όταν οι τρίχες επαναφύονται. Αλωπεκία είναι δυνατόν να προέλθει από ορισμένα παράσιτα, από χημικές ουσίες και από ορμονικούς παράγοντες. Στις περιπτώσεις αλωπεκίας είναι απαραίτητη η συμβουλή και η θεραπευτική αγωγή από εξειδικευμένο γιατρό.
Λεύκη: Πρόκειται για επίκτητη νόσο η οποία εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων λεύκανσης του δέρματος και των τριχών. Τα αίτια της Λεύκης δεν έχουν εξακριβωθεί και η θεραπεία συνιστάται από τον θεράποντα ιατρό.
Λεύκη δέρματος:Είναι δυσχρωμία με αύξηση και συγχρόνως ελάττωση της χροιάς του δέρματος. Αποτελείται από πλάκες από τις οποίες στο κέντρο λείπει η χρωστική, ενώ στην περιφέρεια εμφανίζεται αύξηση της χρωστικής. Οι πλάκες έχουν σχήμα ακανόνιστο, γαλακτοχρώου χροιάς και εμφανίζονται συνήθως στην επιφάνεια του δέρματος.
Η Λεύκη δεν είναι νόσος συγγενής (δεν κληρονομείται) και τα σημεία στα οποία συνήθως εμφανίζεται είναι το πρόσωπο, η ραχιαία όψη των χεριών, οι αγκώνες, τα γεννητικά όργανα και τα μαλλιά. Ουδέποτε προσβάλλει βλεννογόνους και αυτό γιατί δεν περιέχουν χρωστική.
Όταν η Λεύκη εντοπιστεί στο τριχωτό της κεφαλής, οι τρίχες γίνονται ολόλευκες και στο κεφάλι παρατηρούνται λευκές δέσμες τριχών. Τα αίτια που προκαλούν Λεύκη στο τριχωτό της κεφαλής παραμένουν άγνωστα.
Λεύκανσις ή πολίωσης: Πρόκειται για μόνιμο αποχρωματισμό των τριχών ως αποτέλεσμα ανωμαλιών των ενδοκρινών αδένων ή διαταραχών του νευρικού συστήματος. Η συγκεκριμένη νόσος είναι κληρονομική.
Αλφισμός: Πρόκειται για κληρονομική νόσο με κύριο χαρακτηριστικό την έλλειψη χρωστικής από τις τρίχες, τον οφθαλμό και το δέρμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου