Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Κανέλα! Το θαύμα τις φύσης!

Κανέλα: Το θαύμα τις φύσης



Η κανέλα είναι ένα αρωματικό έλαιο που χρησιμοποιείται εδώ και χιλιετίες.  Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα μπαχαρικά, γνωστά στην ανθρώπινη ιστορία!

Στην φυσική του κατάσταση, το φυτό της κανέλας φτάνει σε ύψος τα 10 περίπου μέτρα, ενώ, όταν καλλιεργείται, κλαδεύεται σε θάμνο 2-3 μέτρων, με πυκνά κλαδιά.  Η συλλογή των φλοιών αρχίζει από τον 5ο χρόνο του δέντρου και από βλαστούς τουλάχιστον 3 ετών και γίνονται δύο συλλογές το χρόνο, Απρίλιο με Αύγουστο - που είναι και η καλύτερη - και Νοέμβριο με Γενάρη.  Η επιστημονική ονομασία της κανέλας Cinnamomum verum προέρχεται από την ελληνική λέξη                " κιννάμωμον"  και συναντάται στη βοτανολογική πραγματεία "Περί Φυτών Ιστορίας" του Θεόφραστου του Λέσβιου (371-287 π.Χ.).  Η λέξη "κανέλα" καθεαυτή είναι ιταλικής προέλευσης.  Η κανέλα προέρχεται από το δέντρο κιννάμωμον το αρωματικό και συναντάται κυρίως στην Κεϊλάνη, την Ιάβα, την Ανατολική Ασία, τη Βραζιλία και την Αυστραλία.  Συνεπώς, η κανέλα είναι το μπαχαρικό που παράγεται από το φλοιό φυτών του γένους κιννάμωμον.  Χρησιμοποιείται κυρίως στην μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.  Το μπαχαρικό, στην μορφή του έτοιμη προς κατανάλωση, έχει καστανοκόκκινο χρώμα, είτε σε μορφή σκόνης είτε σε μορφή φλούδας, και έντονο άρωμα.  Η χρήση της κανέλας στη ζαχαροπλαστική και στην μαγειρική είναι γνωστή από παλαιοτάτων χρόνων.  Ιδιαίτερα στους λαούς της Ανατολικής είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά.  Αντίστοιχα, το αιθέριο έλαιο της κανέλας διυλίζεται από τον εσωτερικό φλοιό και τα φύλλα του φυτού του γένους κιννάμωμον .  Έχει ιδιαίτερα δυνατή, θερμή και γλυκόξινη μυρωδιά και σημαντικές τονωτικές ιδιότητες που την καθιστούν εξαιρετικά χρήσιμη στην τόνωση του κυκλοφοριακού, του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος.


Τα οφέλη της κανέλας για την υγεία

Τα αιθέριο έλαιο της κανέλας διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αρωματοθεραπεία.  Συγκεκριμένα, οι ιδιότητες του θα μπορούσαν να διακριθούν στις παρακάτω:


  • Φαρμακευτικές ιδιότητες
Το αιθέριο έλαιο της κανέλας αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, πλούσιο σε απαραίτητα για τον οργανισμό μεταλλικά στοιχεία.  Ανάμεσα στις μυριάδες ιαματικές ιδιότητες του είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, η δράση του ως υποστηρικτική του ανοσοποιητικού συστήματος, η ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος και η αποτροπή της πρόωρης γήρανσης.
Χάρη στην δράση του ως αντισπασμωδικού και αναλγητικού, ανακουφίζει την δυσπεψία και τους εντερικούς σπασμούς, τη ναυτία, το μετεωρισμό, τη διάρροια, τους ρευματισμούς και άλλους πόνους που συνδέονται με τις αρθρώσεις.


  • Αντιβακτηριακές ιδιότητες

Γνωρίζατε ότι το αιθέριο έλαιο της κανέλας που προέρχεται από τον φλοιό του φυτού εξουδετέρωσε 92% από τα 25 βακτήρια που συμμετείχαν σε μία έρευνα, σύμφωνα με το International Journal of Food Microbiology, το 1987;
Επίσης, το ίδιο αιθέριο έλαιο βαθμολογήθηκε με 42,5 ( με άριστα το 50) σε επίπεδο αντιμυκτιασικής δράσης.
Γνωρίζατε ότι η διασπορά στην ατμόσφαιρα ενός μίγματος από αιθέρια έλαια κανέλας, γαρίφαλο, ευκαλύπτου, λεμονιού και δενδρολίβανου μπορεί να εξουδετερώσει το 99% των αεροβίων βακτηρίων σε 12 λεπτά;
Σε μια άλλη έρευνα του 2006  βρέθηκε ότι είναι αποτελεσματικό στην εξάλειψη των παρασίτων και συχνά χρησιμοποιείται ως εντομοαπωθητικό.  Επίσης, έχει αναφερθεί ότι συμβάλλει σημαντικά στην εξουδετέρωση των μικροβίων στη χοληδόχο κύστη και των βακτηρίων του σταφυλόκοκκου.


  • Διεργετικές ιδιότητες:
Το πικάντικο άρωμα του αιθέριου ελαίου της κανέλας μπορεί να λειτουργήσει ως αφροδισιακό.  Οι θερμές, διεργετικές ιδιότητες του μπορούν να σας χαρίσουν μια διεργετική κι ερωτική ατμόσφαιρα.  Χρησιμοποιώντας αιθέριο έλαιο της κανέλας σε μια συσκευή διάχυσης μπορεί να ανέβει η διαθεσή σας.  Στο βιβλίο της "Natural Beauty at Home" - "Φυσική ομορφιά στο σπίτι", η Τζάνης Κοξ υποστηρίζει ότι το αιθέριο έλαιο της κανέλας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ε΄να χειροποίητο έλαιο για μασάζ με αφροδισιακές ιδιότητες, αναμιγνυοντας μισό φλιτζάνι ελαφρύ αιθέριο έλαιο με ελάχιστες σταγόνες αιθέριου ελαίου κανέλας.  Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές για ικανότητα της κανέλας να ενισχύει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

  • Αντιφλεγμονώδες ιδιότητες:
Χάρη στην αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το αιθέριο έλαιο τις κανέλας συμβάλλει συμαντικά στην αντιμετώπιση περιπτώσεων όπως χρόνιων μυϊκών πόνων, κραμπών και αρθρίτιδας.  Επίσης, υπάρχουν αναφορές ότι το αιθέριο έλαιο της κανέλας μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της ακαμψίας των μυών και να ανακουφίσει τον πόνο των δύσκαμπτων αρθρώσεων και μυών.
Ελάχιστες σταγόνες αιθέριου ελαίου κανέλας μπορούν να αναμιχθούν με ένα έλαιο βάσης, όπως σταφυλόσπορος η αμύγδαλο, και το μίγμα να χρησιμοποιηθεί ως κομπρέσα για απευθείας εφαρμογή στο δέρμα για την ανακούφιση των ερεθισμένων η πονεμένων μυών.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Αποφύγεται την κατάποση των αιθέριων ελαίων.  Μη χρησιμοποιείτε γενικά τα αιθέρια έλαια απευθίας πάνω στο δέρμα, με εξαίρεση τη λεβάντα, το τριαντάφυλλο και το τεϊόδεντρο.  Αν υποφέρετε απο υπέρταση, επιληψία, κύρρωση του ήπατος, καρκίνο η λαμβάνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, ζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένου αρωματοθεραπευτή.  Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση σε παιδιά και σε εκγύους.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου