Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ


 ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ: Τα πορίσματα μιάς έρευνας...

Στοιχεία που συλλέχθηκαν απο 100.000 εγκυμονούσες (1996 - 2001), στη Δανία, κατέδειξαν τα εξής:



  • Η υπογονιμότητα παρουσιάζει θετική συσχέτιση με το σωματικό βάρος της γυναίκας.
  • Οι παχύσαρκες εγκυμονούσες, σε γενικές γραμμές, εμφανίζουν σε πολύ συχνότερη βάση σακχαρώδη διαβήτη, προεκλαμψία, καθώς και υπέρταση.
  • Οι παχύσαρκες εγκυμονούσες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό.
  • Οι παχύσαρκες μητέρες συνανούν μεγαλύτερη δυσκολία στο να θηλάσουν.
  • Η γέννηση μαγαλόσωμων μωρών είναι πιο συχνή, όταν η κυοφορούσα είναι παχύσαρκη

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στην Ελλάδα

Η Ελλάδα φαίνεται να διατηρεί την πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία, καθώς τα ποσοστά των υπέρβαρων και παχυσαρκων παιδιών είναι απο τα υψηλότερα της Ευρώπης.  23% των παιδιών (=5.701 μαθητές ηλικίας 7-10 ετών) ήταν υπέρβαρα,  ενώτα παχύσαρκα άγγιξαν ποσοστό της τάξης του 13,6%.  Για πολλοστή φορά, ο ρόλος της ελληνικής οικογένειας (διατροφικές συνήθειες γονεών, μορφοτικό επίπεδο) φάνηκε καθοριστικός στην αύξηση του σωματικού βάρους των μικρότερων μελών της, ενώ αρνητική ήταν η συσχέτιση μεταξύ της ενασχόλησης με οποιαδήποτε μορφή φυσικής δραστηριότητας (σπορ) και σωματικού βάρους.


ΡΥΘΜΙΣΤΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ ΒΑΡΟΣ


Αποτελέσματα 2 μετα - αναλύσεων (πάνω απο 600.000 ενήλικες και 30.000 παιδιά, παγκοσμίως, έλαβαν μέρος) επιβεβαίωσαν την άποψη, ότι όσοι δεν κοιμούνται πολλές ώρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι.  Επίσης, σε άτομα που έχουν μικρής διάρκειας ύπνο (<6 ώρες / ημέρα) η απώλεια βάρους είναι μικρότερη, όταν ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής, συγκριτικά με άτομα που κοιμούνται περισσότερο.
Σε έρευνα φάνηκε ότι η συχνότητα των μικρών γευμάτων, βραχυπρόθεσμα, οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, λιπιδίων, βουτύρου και, και' επέκταση, συμβάλλει σε ελεγχόμενη όρεξη.  Η διατροφή, τα φάρμακα και η αυξημένη δραστηριότητα απο μόνα τους, δεν αποτελούν αποτελεσματικό μέσο θεραπείας των ατόμων με BMI > 35 kg / m2.  Οι χειρουργικές επεμβάσεις αποτελουν συνήθη μεθοδο θεραπείας της σοβαρής παχυσαρκίας.  Μετα - αναλύσεις καθιστούν το γαστρικό by-pass ως την πιο αποτελεσματική μέθοδο καταπολέμησης, μιας και η απώλεια του σωματικού βάρους ανέρχεται σε ποσοστό  25-30%.  Ακολουθεί ο γαστρικός δακτύλιος, με μείωση βάρους κατά 15-20%.  Η αποτελεσματικότητα του γαστρικού μανικιού, ακόμη αξιολογείται.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου