Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΚΑΦΕΣ! Τελικά αδυνατίζει;

Αποτελεί αγαπημένη συνήθεια των περισσοτέρων από εμάς και δικαιωματικά κατέχει τη θέση του πιο δημοφιλούς ροφήματος στον κόσμο!  Ο λόγος; Μα φυσικά για τον καφέ!


Ο καφές με το μάτι του διαιτολόγου!

Νερό, καφεΐνη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αμελητέες ποσότητες πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών συνθέτουν τον καφέ.  Τα τελευταία χρόνια, οι διατολόγοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία και στις πολυφαινόλες, φυσικά αντιοξειδωτικά, που θωρακίζουν από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, με αποτέλεσμα να μειώνουν το οξειδωτικό στρες και να  συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων (π.χ. καρκίνος, καρδιαγγειακές παθήσεις ).
Συγκεκριμένα, η μέση περιεκτικότητα "αντιοξειδωτικών" πολυφαινολών σε 1 φλιτζανάκι (100 ml ) ελληνικού καφέ, υπολογίζεται σε 90 - 110 mg.  Στην περίπτωση του στιγμιαίου καφέ, σε 1 φλιτζάνι   ( 200 ml ), η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά ( πολυφαινόλες ) κυμαίνεται από 280 - 560 mg, ανάλογα με την προέλευση & ποικιλία του καφέ, τη μέθοδο καβουρντίσματος και άλεσης.  Δεν εξαιρείται ο ντεκαφεϊνέ.  Σε πρόσφατη δημοσίευση  του γνωστού επιστημονικού περιοδικού Journal of Agriculture and Food Chemistry, σχετικά με την υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική δράση των τροφήμων, ο καφές κατατάχτηκε σε υψηλότερη θέση, συγκριτικά με άλλα ροφήματα, όπως είναι, για παράδειγμα, το τσάι.

Ο καφές αυξάνει το μεταβολικό μας ρυθμό;

Σύμφωνα με έρευνες του Αμερικανικού Κέντρου Ερευνών για τη διατροφή και την υγεία, ο πρωινός καφές φαίνεται να επιταχύνει το μεταβολισμό μας κατά 10%!
Αυτό οφείλεται στην καφεΐνη, η οποία επιταχύνει το μεταβολισμό και τον διατηρεί υψηλό για τις επόμενες 3 ώρες, μετά την κατανάλωση του καφέ.  Η καφεΐνη μεταβολίζεται με διαφορετική ταχύτητα στις γυναίκες (κατά 25%) συγκριτικά με τους άντρες.  Η δράση της καφεΐνης στην οξείδωση  των λιπαρών οξέων, αποτελεί ένα σημαντικό λόγο που η ίδια χρησιμοποιείται σε πολλά σκευάσματα αδυνατίσματος.
Επιπρόσθετα, η συσχέτιση του καφέ με το αδυνάτισμα, πιθανότατα να οφείλεται στην συνεργιστική δράση της καφεΐνης με τα αντιοξειδωτικά ( πολυφαινόλες ), όπου διεγείρουν τη θερμογένεση, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό, αυξάνοντας, έτσι,  και τις βιολογικές καύσεις.
Επιπλέον, η περιεκτικότητα του καφέ σε θερμίδες και λιπαρά είναι μηδενική!  Αυτό το οποίο πρέπει να προσέχουμε είναι η προσθήκη ζάχαρης ( 1 κ. γλ. =20 kcal περίπου),  την κρέμα γάλακτος ( 1 κ. γλ. = 50 kcal & 5g λιπαρά), το γάλα (1 μερίδα = 30 kcal περίπου).

Συμπερασματικά, η μέτρια καθημερινή κατανάλωση του καφέ (2 - 3 φλιτζάνια ) μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια μείωσης του σωματικού βάρους, σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή και συστηματική φυσική άσκηση.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου