Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Μελετώνται μέτρα μείωσης της ταλαιπωρίας των αναπήρων από τα ΚΕΠΑ



Απάντηση ΒΡΟΥΤΣΗ στον Γ.Καλαντζή : Μελετώνται μέτρα μείωσης της ταλαιπωρίας των αναπήρων από τα ΚΕΠΑ



Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννης ΒΡΟΥΤΣΗΣ απάντησε σε ερώτηση του Βουλευτή Καβάλας κ. Γιώργου ΚΑΛΑΝΤΖΗ που είχε καταθέσει στα μέσα Οκτωβρίου για την κατάσταση που επικρατεί στα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) και την ταλαιπωρία που υφίστανται δεκάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, αλλά και την οικονομική τους εξαθλίωση από την αναστολή καταβολής της σύνταξής τους έως ότου εκδοθεί η σχετική γνωμάτευση αναπηρίας τους.
Ακολουθεί πλήρες κείμενο με την ερώτηση του Βουλευτή Γ. Καλαντζή αλλά και η απάντηση του Υπουργού Ι. Βρούτση.

   Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2012
Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
κ. Ιωάννη Βρούτση
Κύριε Υπουργέ,


Η κατάσταση που επικρατεί στα ΚΕ.Π.Α. Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας της χώρας είναι πλέον εκρηκτική. Δεκάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις βρίσκονται στις λίστες αναμονής αυτών. Επιπλέον σε ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων αυτών έχει ανασταλεί επί μακρόν – ακόμη και για 9 μήνες – η σύνταξη ή το προνοιακό τους επίδομα έως ότου επανεξετασθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η σχετική γνωμάτευση αναπηρίας τους. Μετά από τόσους μήνες αναστολής καταβολής της σύνταξής τους ή του προνοιακού επιδόματός τους, αδυνατούν σήμερα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, να επιβιώσουν. Η κατάσταση είναι τραγική για τα άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειές τους, τα οποία βρίσκονται όμηροι των απαράδεκτα χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών και της ασχεδίαστης οργάνωσης των ΚΕ.Π.Α. Έχουν οδηγηθεί και μάλιστα χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι σε μία πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση που προσβάλει και την ίδια την αξιοπρέπειά τους.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός


Αν θα προβεί στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή μέσω της οποίας θα ρυθμίζεται:


  1. η χορήγηση της σύνταξης ή του επιδόματος αναδρομικά για όσους μήνες βρίσκονται στην αναμονή τα άτομα με αναπηρίες και έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επανεξέτασής τους,
  2. επίσης, για όσους καταθέτουν αίτηση επανεξέτασης για τη συνέχιση καταβολής σύνταξης ή επιδόματος αναπηρίας να οριστεί η αυτόματη ανανέωση της γνωμάτευσης που έχει λήξει έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επανεξέτασής τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η τελική γνωμάτευση,
  3. αλλά και η ανανέωση του βιβλιαρίου υγείας των ασφαλισμένων για όσο χρόνο βρίσκονται στις λίστες αναμονής των ΚΕ.Π.Α., δεδομένου ότι σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς μετά το πρώτο εξάμηνο αναμονής στις λίστες των ΚΕΠΑ η υγειονομική κάλυψη αφορά αποκλειστικά τα φάρμακα και τις θεραπείες που απαιτούνται για την πρωτογενή πάθηση/αναπηρία.

                                                                Ο ερωτών βουλευτής Καβάλας
                                                                      Γεώργιος Καλαντζής



Πηγή:http://dakekavalas.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου